Beslut i Team

I teamarbete fattas beslut på olika nivåer hela tiden. Allt från att medarbetare bestämmer i vilken ordning uppgifter ska göras, till att ett team tillsammans bestämmer strategi för en hel organisation. Att fatta beslut och att utföra det som bestäms är en väldigt viktig del i teamarbete. I regel fattar team tillsammans beslut som är bättre än genomsnittet av besluten som skulle fattas av varje enskild medlem.

Men ofta har team svårt att nå samma kvalitet på besluten som den bästa medlemmen. Det beror bland annat på att det i många team och i många situationer är otydligt kring beslutsfattande. Du har säkert frågat dig själv vad ni kom fram till på mötet ni precis haft. Fattade vi ett beslut? Men faktum är att även när det är tydligt att ett team ska fatta beslut och lyckas göra så, finns stor risk att beslutet inte blir bra. Det finns en mängd felkällor. Vi tänkte gå igenom några av dem här nedan.

Information
Det finns en risk att teamet övervägande fokuserar på den information teamet redan har, eller den information som redan är känd av de flesta. Istället för att fokusera på unika information som en eller några få teammedlemmar har. Trots att ny informationen kommer upp, finns en risk att den ignoreras eller förminskas av teamet. Det leder till att beslut fattas på otillräcklig grund.

Teammedlemmarna
Hur medlemmarna är påverkar hur delaktiga de är i teamets beslut. Ofta är några individer betydligt mer framträdande än andra, av olika anledningar, vilket gör att inflytandet över teamets beslut blir ojämnt. Som vi beskrivit i tidigare inlägg så är ojämn taltidsfördelning ett problem i team. Däremot visar forskningen att om personer med hög expertis har mycket taltid, så presterar teamet bättre. Det är alltså viktigt att dom som pratar mycket har något att viktigt att tillföra. Det finns andra anledningar är expertis till att personer tar plats. Det kan handla om sådant som olikheter i personlighet, olikheter i förmågor, med mera. Om det är på någon av de grunderna någon tar mer plats än någon annan, fattas sämre beslut.

Socialt tryck
Att vara oense kan vara jobbigt. De flesta av oss har en inbyggd tendens att vilja komma överens, håll sams och passa in. När att komma överens är viktigare än kvaliteten på besluten som fattas uppstår det som kallas “group think”. Det påverkar ett teams förmåga att fatta beslut negativt. Om du till exempel håller inne med din åsikt, trots att du vet att den är viktig, för att inte stöta dig med andra, så leder det till sämre beslut.Status i teamet och hierarki spelar också in. I alla team finns en risk att de med hög status har mer inflytande över beslut, medan de med lägre status tystnar. Det är nära kopplat till psykologisk trygghet, som vi tidigare skrivit om tidigare.

Kommunikation
Vi har tidigare skrivit inlägg om det här med kommunikation. Hur väl kommunikationen fungerar är högst relevant för ett teams beslutsfattande. Om medlemmarna inte kan kommunicera på ett sådant sätt att de förstår varandra kommer det innebära sämre beslutsprocess och sämre underlag för beslut.

Andra gruppfenomen
Det finns en tendens för team att fatta mer extrema beslut än vad medlemmarna var för sig hade gjort. Det kan både vara mer vågade och mer försiktiga beslut. Det innebär att besluten antingen är onödigt riskfyllda, eller onödigt konservativa.Ett annat fenomen som är vanligt förekommande i teamarbete är den så kallade “social loafing”-effekten. Det innebär att människor verkar anstränga sig mindre när de arbetar i grupp. Du kan säkert dra dig till minnes gruppuppgifterna i skolan, visst var det väl alltid några som lutade sig tillbaka och lät andra jobba? En del i förklaringen till “social-loafing” kan vara en annan tendens, som är att individer upplever mindre ansvar när de är i team. Det verka som att vi människor, när vi är i grupp, räknar med att någon annan är ytterst ansvarig. Det är såklart inte bra för beslutsfattandet, om vissa lutar sig tillbaka och låter andra ta ansvaret.Det verkar också finnas en risk att ett team producerar mindre kreativa idéer när de är tillsammans än vad medlemmarna hade gjort enskilt. Bland annat av den enkla anledningen att dom i grupp tvingas tävla om taltiden. Det kan leda till sämre beslutsunderlag och sämre beslut.Så, det här med beslut är inte helt enkelt. Det finns risk att både beslutsprocessen och besluten i sig blir sämre än de behöver vara. Men som tur är finns en hel del att göra åt saken.

I nästa inlägg kommer vi ge lite tips kring hur ni kan förbättra beslutsfattandet i era team.

Föregående
Föregående

Bättre beslut i Team

Nästa
Nästa

Förbättra kommunikationen i team